Wat houdt het in?

Gezinshuizen bieden voor kortere of langere tijd onderdak, begeleiding en zorg aan kinderen tussen de nul en achttien jaar. Een gezinshuis functioneert zoveel mogelijk als een “gewoon” gezin en biedt warmte, structuur en veiligheid. Kinderen kunnen er eventueel een aantal jaren blijven wonen en opgroeien in een omgeving die snel vertrouwd voor ze zal worden. De gezinshuisouders verzorgen de opvoeding en de begeleiding

 

Voor wie is het?

Kinderen en jongeren tussen de nul en achttien jaar die voor een langere periode behoefte hebben aan onderdak, verzorging, opvoeding en begeleiding. Zij komen hiervoor in aanmerking als duidelijk is dat de eigen ouders, familieleden of andere mensen uit het netwerk voor langere tijd niet meer in staat zijn om de kinderen zelf te verzorgen en op te voeden.

In een gezinshuis woont uw kind in een huis met andere kinderen. Uw kind doet mee aan gezamenlijke activiteiten zoals maaltijden, huishoudelijke taken en verjaardagen. Elk kind heeft ook een eigen programma, zoals school, huiswerk of hobby’s.

De gezinshuisouders wonen in het gezinshuis en begeleiden de kinderen. Zij zorgen ervoor dat alles goed verloopt in huis. Ze helpen bij het maken van huiswerk, hangen slingers op als iemand jarig is, doen mee met een spelletje, zorgen voor een pot thee met een koekje als de kinderen uit school komen en zijn streng als dit nodig is. Bij vragen of problemen kan uw kind bij hen terecht.

Het gezinshuis heeft nog 2 slaapkamers beschikbaar.

slaapkamer 1: kan 1 kind slapen.

slaapkamer 2: zouden 2 kinderen uit hetzelfde gezin terecht kunnen.

 Er zijn dieren aanwezig, uw kind mag niet allergisch zijn voor honden, want deze zitten gezellig bij ons binnen in huis.

Het leefklimaat:

We hebben een positieve instelling en we vinden gezelligheid en humor erg belangrijk. ’s Avonds eten we gezamenlijk aan tafel, waarbij er gezellig wordt over iedereen zijn dag. We vieren feesten zoals kerst, sinterklaas, verjaardagen maar gaan ook paaseieren zoeken en hebben een paasbrunch. Degene die van carnaval houdt mag carnavallen. Er zijn dieren aanwezig dus kinderen leren omgaan met dieren en verzorgen van dieren. 

Opvoedingsklimaat:

het hanteren van duidelijke structuur en regels. De regels zijn voor ons normale leefregels: je ruimt je kamer op, gooit je was in de wasmand, je laat weten waar je naar toe gaat, je bent op tijd thuis, je houdt je aan gemaakte afspraken. Er gelden doordeweeks vaste bedtijden (deze zijn leeftijdsafhankelijk). De kinderen worden voorbereid op een zelfstandig leven, dit bestaat uit leren koken, leren wassen, initiatief nemen, zelfstandig problemen oplossen, bijbaantje zoeken, financiele verantwoordelijkheid dragen  

Daarnaast werken wij aan het bevorderen van zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Hoe dit er precies uit ziet is afhankelijk van het kind. Het zorgplan wordt op maat gemaakt, en er worden doelgerichte activiteiten gedaan.

Ieder kind heeft zijn eigen mogelijkheden en doelen, het zorgplan wordt gemaakt per kind. Indien nodig wordt er extra begeleiding, behandeling door derden ingehuurd.

Betaling van het gezinshuis is alleen mogelijk via PGB.

 Voor vragen, informatie of aanmeldingen kunt u een mail sturen naar gezinshuis@het-schatkistje.net.