kinderyoga

Bij kinderyoga moet je niet denken aan mediteren in de lotushouding. Een kinderyogales lijkt maar weinig op een les voor volwassenen. Yoga is pret hebben, want je leert gekke houdingen zoals bijvoorbeeld de ‘ondersteboven hond’ of de ‘slang’.

Kinderen leren spelenderwijs houdingen en oefenen ongemerkt op een meer bewuste ademhaling. Creativiteit wordt bevordert en het concentratievermogen verhoogt. Volgens de kenners zijn de positieve effecten van deze hippe sport ook voor de jongsten groot.

Waarom kinderyoga?

Het stressvolle, gehaaste leventje dat we tegenwoordig leiden, gaat helaas ook aan onze kinderen niet onopgemerkt voorbij. De vraag of we onze kinderen niet teveel druk opleggen om van alles te moeten en constant te presteren rijst. Vooral de druk om hoge cijfers te halen op school lijkt ervoor te zorgen dat kinderen stress ervaren, maar ook thuis en in hun vrije tijd lijkt de druk hoog. Rust en ontspanning zou deze kinderen kunnen helpen om beter met druk van buitenaf om te gaan. Net als bij ‘normale’ yoga probeert kinderyoga te helpen om lichaam en geest in verbinding te brengen. Sommige oefeningen zijn erop gericht om letterlijk even stil te staan, bijvoorbeeld door evenwichtsoefeningen. Yoga leert kinderen technieken die helpen zich beter te concentreren, stress te verminderen en zich beter te kunnen ontspannen, en zelfbewuster en zelfverzekerder te zijn.

Voor wie?

Wij geven kinderyoga aan kinderen van ongeveer 0 t/m 17 jaar. Deze worden verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen, zodat de lessen kunnen worden aangepast aan hun belevingswereld.

De groepen:

  1. 6 maanden tot 1,5 jaar (ouder-kindyoga)
  2. 1/ 1,5 jaar tot 2,5 jaar
  3. 2,5 jaar tot 4 jaar
  4. 4 jaar tot 6 jaar
  5. 6 jaar tot 9 jaar
  6. 9 jaar tot 12 jaar
  7. 12 jaar -18 jaar

Ook voor kinderen met een beperking.

Hoe verloopt een les kinderyoga?

Tijdens de lessen wordt de nadruk gelegd op ontspanning en plezier. Het spirituele komt niet zo sterk naar voren als in sommige lessen voor volwassenen. Het gaat voor de kinderen om het vergroten van de fysieke mogelijkheden, het verhogen van het zelfvertrouwen en het leren ontspannen. Kinderyoga is een speelse Hatha yogavorm die is afgestemd op het niveau van bewegen, van leren of in welke fase van stress het kind zit. Tijdens een les wordt dynamisch bewegen afgewisseld met rustmomenten. Er is ook aandacht voor de ademhaling. Als baby wordt je geboren met een rustige adem. Hoe ouder je wordt, hoe meer die natuurlijke ademhaling vertroebelt door alle invloeden van buitenaf. Tijdens yoga leren kinderen alle adem gebieden te gebruiken waarvan de buikadem het meest ontspant. Massage hoort ook bij yoga. Het elkaar (over de kleren) masseren zorgt voor fysiek contact, waar vaak in de dagelijkse praktijk bijna geen aandacht meer voor is, maar ook dat je even helemaal met niks anders bezig bent dan met elkaar. Op basis van de leeftijdscategorie en de daarbij behorende belevingswereld van het kind worden de lessen ingevuld.

Voordelen van yoga voor je kind

De mogelijke voordelen op een rijtje:

Kinderen kunnen werken aan hun zelfvertrouwen. Yoga leert kinderen namelijk om vol te houden, geduldig te zijn en naar een doel toe te werken. Als een bepaalde houding lukt, wordt het zelfvertrouwen vergroot.

Het verhoogt het bewustzijn en het concentratievermogen. De yoga houdingen gecombineerd met diepe en gecontroleerde ademhaling leert kinderen hun hoofd rustig en leeg te maken en zich alleen op de houding te focussen.

Kinderen leren zichzelf waarderen, om te gaan met spanningen en het hebben van angstige dromen en onzekerheden.

Het bevordert de creativiteit. Door de rust in hun hoofd krijgen kinderen de ruimte om allerlei dingen te verzinnen en te creëren. Door uit te proberen komen ze tot allerlei creatieve houdingen en worden ze fantasierijker.

Het bevordert een goede houding, een rechte rug, soepele spieren en sterke botten.

De meditatieoefeningen zorgen voor een beter concentratievermogen